
TAXATION OF PERSONAL USE OF CELL PHONES 
 
STATUS 
 
Issue resolved.  The Small Business Jobs Act, Public Law 111-240, removes cell phones and 
similar devices from the list of items that require taxpayer business purpose substantiation so 
their cost can be deducted or depreciated like other business property, without onerous 
recordkeeping requirements. 
 
ISSUE 
 
Under the Internal Revenue Code (Code), there are some quirky rules for determining what is a 
fringe benefit to an employee and for determining what is included in a subset of fringe benefits 
known as “working condition fringe benefits.” While we suspect most employers and employees 
would not consider an employer-provided cell phone to be a “fringe benefit,” it is. 
 
If an employer provides a cell phone to an employee (including the owner), and the employer 
acquires and pays the costs of using the cell phone, the assumption under the Code is that the 
employee receives a fringe benefit. To the extent that the employee uses the employer’s cell 
phone for business purposes, the fair market value of such usage qualifies as a working condition 
fringe benefit excludable from the employee’s gross income. As such, the cell phone expense is a 
deductible business expense for the employer, PROVIDED that the substantiation requirements 
of the Code are met. (The substantiation requirements are requirements that most small business 
owners are familiar with, since these are the same ones that apply for documenting business use 
of cars and computers.) 
 
To the extent the employee uses the employer’s cell phone for personal purposes (i.e., only a 
portion can be substantiated as business use), the fair market value of such personal use is 
includable in the employee’s gross income. 
 
What happens if the employee fails to substantiate the business use? The ramification for the 
employee is income tax liability on the imputed income as well as FICA tax (7.15 percent). The 
ramification for the business is the additional FICA tax (7.15 percent) on the amount of imputed 
income. In addition, the business will lose of a portion (or all, if no substantiation) of the 
deduction for the cost of the purchase of the telephone (probably a Section 179 direct expensing 
deduction for the full amount, but a depreciation deduction over ten years otherwise) and lose a 
portion (or all, if no substantiation) of the deduction for the on-going service charges. Since 
some or all of those expenses will now be income to the employee, those expenses should still be 
deductible as wages, and the business exposure should be limited to the employer’s FICA tax on 
imputed income equivalent of those costs.  .For the self-employed, it basically means paying for 
it with after tax dollars. 
 
The section of the Code that defines the property for which substantiation is required includes 
the phrase: “any cellular telephone (or other similar telecommunications equipment).” So yes, 
your Blackberry is covered too. 


